Geen producten in uw winkelwagen. |
Ja, een scootmobiel is levensgevaarlijk. Tenminste, als je het aan een aantal kranten vraagt. En op zich is er ook wat voor te zeggen.
Er zijn diverse factoren die eraan bijdragen of een scootmobiel wel of juist niet veilig is in gebruik. We leggen hieronder een en ander uit.
Om met een scootmobiel op pad te gaan, hebt u geen rijbewijs nodig. Simpel gezegd mag Jan en alleman dus met een scootmobiel de weg op, ook als men slechthorend, slechtziend of zelfs compleet blind zou zijn. Neem daarbij het feit dat de meeste gebruikers wat op leeftijd zijn en de basis voor krantenkoppen als “Scootmobiel gevaarlijkste vervoermiddel: risico op dodelijk ongeluk groter dan met motor” is gelegd.
Veel mensen vragen een scootmobiel aan bij via de gemeente. Het voordeel is dan namelijk dat men vaak met een kleine maandelijkse eigen bijdrage een scootmobiel heeft inclusief onderhoud en verzekering. Het nadeel is echter dat men geen keuze heeft in welke scootmobiel er geleverd wordt.
Veel mensen krijgen via de gemeente een 3-wiel scootmobiel geleverd en kunnen hier niet altijd mee overweg. Allereerst wordt vaak niet vooraf getoetst of men voldoende rijvaardig is. Daarbij wordt de scootmobiel meestal gewoon neergezet en succes! Er wordt meestal niet de tijd genomen om uitleg of rijles gegeven.
U kunt dit een beetje vergelijken met het kopen van een auto zonder ooit een rijles gehad te hebben. Niet echt logisch, toch?
Een andere oorzaak van gevaarlijke situaties op de weg kan zijn als men een scootmobiel via marktplaats aanschaft. Gelukkig zijn de meeste scootmobielen natuurlijk prima in orde, maar dat is niet altijd het geval. Voor een scootmobiel bestaat namelijk geen jaarlijks verplichte APK, dus het kan zijn dat een gebruikte scootmobiel via marktplaats technisch niet in orde is.
Daarbij krijgt men bij aankoop via marktplaats meestal geen uitleg en wordt er niet getoetst of de gebruiker vaardig is om de scootmobiel te besturen.
Naast de rijvaardigheid van de gebruiker, speelt de bediening van de scootmobiel ook nog een rol. U remt met een scootmobiel namelijk door het gas los te laten, waarna de scootmobiel zelf afremt. Voor sommige gebruikers is deze manier van remmen even wennen.
Als je dit allemaal zo leest, waarom zou je dan überhaupt nog een scootmobiel aanschaffen? Is dat wel verantwoord en veilig te doen?
Gelukkig wel. We vertellen u meer over onze oplossingen voor veilig gebruik van een scootmobiel.
Allereerst over die bediening. Als blijkt dat het lastig is om de gashendel los te laten om te remmen, hebben we diverse systemen en mogelijkheden die hierbij kunnen helpen.
Handrem: de meeste scootmobielen zijn voorzien van een handremhendel. Echter werkt dit bij de meeste scootmobielen niet dusdanig handig als we zouden willen. Enkele scootmobielen hebben hiervoor echter wel een goede handrem, deze onderbreekt het signaal naar de motor, waardoor de scootmobiel afremt.
Draaigas: op sommige scootmobielen is het mogelijk de bediening te wijzigen naar een draaigas bediening. U geeft dan op dezelfde manier gas als bij een motor of scooter. Voor sommige mensen is het op deze manier gemakkelijker om het gas los te laten dan bij het traditionele systeem.
Voetgas: bent u gewend aan de auto? Dan bent u als het goed is ook gewend het gaspedaal los te laten om te remmen. Indien u dat gemakkelijk vindt, kunnen we vrijwel alle scootmobielen uitrusten met een voetgas in plaats van de traditionele bediening.
Noodstop: op een beperkte selectie scootmobielen is een noodstopkop verkrijgbaar. In een panieksituatie kunt u dan een klap op de knop geven. De scootmobiel remt dan zelf af en zet automatisch de gevarenlampen aan.
Hier begint het natuurlijk bij. Ons advies is (natuurlijk) om uw scootmobiel aan te schaffen bij een dealer waar u eerlijk advies krijgt. Zo leggen wij altijd eerst rustig de bediening uit voor we überhaupt met de scootmobiel gaan rijden. Vervolgens beginnen we rustig en als u dat durft, gaan we eventueel ook nog wat vlotter.
Voelt u zich niet zeker op een 3-wieler? Dan hebben we bijvoorbeeld ook nog een ruime selectie 4-wielers waar u zich wellicht veiliger op voelt.
Goed om te weten: wij verkopen geen scootmobiel als we reden hebben om te twijfelen aan de rijvaardigheid van de gebruiker. Zo hebben we daadwerkelijk enkele klanten geen scootmobiel verkocht, omdat we dat niet verantwoord vonden.
Ten slotte: bij twijfel werken we tevens samen met ergotherapeuten om rijles te geven voor aankoop. Deze ergotherapeuten zijn niet bij ons in dienst en hebben geen belang bij de verkoop. Daarom zijn ze 100% onafhankelijk en kunnen ze goed beoordelen of het veilig is om met een scootmobiel op pad te gaan.
Ook na aankoop is er de mogelijkheid om op deze manier rijles te krijgen, bijvoorbeeld voor mensen die toch wat meer begeleiding willen bij het gebruik van de scootmobiel in het verkeer.
PS. wist u dat er bijvoorbeeld ook op enkele plaatsen scootmobielclubs zijn, waar u naast rijles ook terecht kunt voor gezelligheid en toertochten?
Conclusie: is een scootmobiel daadwerkelijk levensgevaarlijk? Naar onze mening niet. De omstandigheden en de regelgeving omtrent scootmobielen zorgen ervoor dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De scootmobiel zelf is hier echter niet de oorzaak van. Met ons advies en onze begeleiding zijn we ervan overtuigd dat we op een verantwoorde manier veel mensen veilig op weg kunnen helpen.
Zelf eens proberen of een scootmobiel een veilig en verantwoord vervoermiddel is? Bezoek onze showroom en kom er zelf achter!